Päävalikko
Etusivu
Kauppa
Fanituotteet
Uutiset
Ohjeet
FAQ
Tiedostojen lataukset
Keskustelupalsta
Kuvagalleria
Yhteystiedot
Etsi
Facebook
Youtube
Päävideo
Tmi Suunnistussimulaattori
Kilpailutoiminta
Virtuaali-iltarastit
Virtuaaliranki
Reittihärveli
Tarkista tietosi
Ratamestariohje
Harjoituksia
Koppelo GP
Mestaruuskilpailu 2018
Mestaruuskilpailu 2017
Mestaruuskilpailu 2015
Mestaruuskilpailu 2014
Mestaruuskilpailu 2013
Mestaruuskilpailu 2012
Mestaruuskilpailu 2011
Mestaruuskilpailu 2008
Reittihärveli 2017-18
Reittihärveli 2016-17
Reittihärveli 2015-16
Reittihärveli 2014-15
Reittihärveli 2013-14
Reittihärveli 2012-13
Reittihärveli 2011-12
Reittihärveli 2010-11
Reittihärveli 2007-10
Yhteistyössä
Reittihärveli
 SuunnistusNet
 
 

 
Rastipukkiohje Tulosta
14.11.2014

Rastipukkiohje

Suunnistussimulaattorissa on versiosta 2.1 alkaen ollut kaksi ja versiosta 2.2 alkaen kolme erilaista rastipukkimallia. Rastipukkivalinnat ovat ratakohtaisia.

Versiosta 2.3 alkaen K-pisteelle, maalin rastile sekä mille tahansa radan- tai rataan kuulumattomalle rastille voi valita sprinttirastipukin, vaikka radan rastipukkimalli olisikin joku muu. Radalle voi valita myös keltaisen emit-leimasimen, valinta on ratakohtainen eli radalla joko on keltaiset emitit tai oranssit emitit.

Versiosta 2.3 alkaen voi myös piilottaa kokonaan minkä tahansa rastipukin ja asettaa minkä tahansa rastin K-pisteeksi. Tämä on hyödyllinen ominaisuus esim. jos haluaa lähtöviitoituksen ja sen päähän K-piste -lipun tai korvata jonkin rastin rastipukin kokonaan omalla 3d-mallilla.

Versiosta 2.3 alkaen mitä tahansa metsässä olevaa rastia on mahdollista kääntää haluttuun suuntaan sekä hienosäätää sijaintia. Versiosta 2.3 alkaen "maaliviitoituksella" eli viimeiseltä rastilta maaliin on mahdollista laittaa asetus, jolla voi juosta viitoitusnopeudella, vaikka viitoitusta ei olisikaan.

Esimerkki: Suunnistussimulaattorin version 2.3 sponsoriversioiden mukana tulee maasto Astrakan ja siinä rata Yöviesti, maasto Koluvuori ja rata Viesti sekä maasto Nysved ja rata Iltapika, joissa on käytetty näitä monia näistä ominaisuuksista hyväksi eli näitä voi käyttää esimerkkinä rastiasetusten tekemiseen.

Seuraavaan versioon (2.4 tai 3.0) valinnat tullaan tekemän täysin vapaaksi eli mille tahansa rastille (K ja maali mukaanlukien) voi valita minkä tahansa valmiin rastipukkimallin ja emit-mallin.

 

1. Rastin numero tiedostonimissä - rastin numero on K-pisteelle 0, radan muille rasteille radan rastinumero (esim. radan neljännelle rastille 4) ja maalin rastille 999. Rataan kuulumattomille rasteille numero on 1000 + rastin koodi, joka täytyy käydä paikan päällä katsomassa. Huomaa, että rataan kuulumattomien rastien koodit voivat muuttua jos maastoa tai rataa muutetaan eli etsi nämä rastikoodit vasta kun maasto ja rata ovat lopullisessa kunnossa.

 

 Perinteinen rastipukki

2. Perinteinen rastipukki - tämä tulee radalle oletuksena eli ratamestarin ei tarvitse tehdä toimenpiteitä.
 

 

 Sprinttirastipukki

3. Sprinttirastipukki - Versiosta 2.1 alkaen tämän saa laittamalla maaston kansioon tiedoston nimeltä: <radannimi>.course.newpunchstation.
 
Jos radalle valittu rastipukkimalli on jokin muu kuin tämä, minkä tahansa rastin rastipukiksi saa valittua sprinttirastipukin sijoittamalla maaston kansioon tiedoston <radannimi>.course.newpunchstation.<rastinnumero>.
 
Esimerkki: Maastossa Nysved radalla Iltapika niityllä olevat radan viimeisen rastin ja maalin rastin rastipukit on vaihdettu "sprinttipukeiksi" laittamalla maaston kansioon tiedostot (tiedoston sisällöllä ei ole merkitystä) Iltapika.course.newpunchstation.15 ja Iltapika.course.newpunchstation.999.
 
 

 Yksinkertainen rastipukki

4. Yksinkertainen rastipukki - Versiosta 2.2 alkaen tämä tulee radalle oletuksena hiihtosuunnistukseen ja kesäsuunnistukseen tämän saa laittamalla maaston kansioon tiedoston nimeltä: <radannimi>.course.simplepunchstation
 
 
Keltainen emit-leimasin
5. Keltainen emit - Versiosta 2.3 lähtien radan rasteille (ja rataan liittyville radan ulkopuolisille rasteille) saa keltaisen emit-leimasimen laittamalla maaston kansioon tiedoston nimeltä: <radannimi>.course.newemit.
 
Esimerkki: Maaston Nysved radalla Iltapika käytetään keltaisia emit-leimasimia, koska maaston kansiosta löytyy tiedosto Iltapika.course.newemit.
 
 
6. Muu rasti K-pisteeksi - Versiosta 2.3 lähtien minkä tahansa rastin saa näyttämään K-pisteeltä laittamalla maaston kansioon tiedoston nimeltä: <radannimi>.course.K.<rastinnumero>.
 
Esimerkki: Maastossa Astrakan radalla Yöviesti käytetään K-pisteenä rataan kuulumatonta rastia, jonka koodi on 94. Maaston kansiosta löytyy tiedosto Yöviesti.course.K.1094.
 
 
7. Rastin piilottaminen - Versiosta 2.3 lähtien rastin voi piilottaa (leimaaminen onnistuu silti) laittamalla maaston kansioon tiedoston nimeltä: <radannimi>.course.hide.<rastinnumero>.
 
Esimerkki: Maaston Astrakan radan Yöviesti oletus K-piste on piilotettu koska maaston kansiossa on tiedosto Yöviesti.course.hide.0.
 
 
8. Ohje oman K-pisteen tekemiseksi
  • Tee viitoitus lähtöpaikalta kohtaan, jossa haluat K-pisteen olevan.
  • Laita viitoituksen päähän radalle kuulumaton rasti.
  • Piilota oletus K-piste kohdan 7 ohjeen mukeisesti eli lisäämällä tiedosto <radannimi>.course.hide.0 maaston kansioon.
  • Käy maastossa katsomassa, mikä koodi viitoituksen päässä olevalla rastilla on.
  • Muunna viitoituksen päässä oleva rasti (esim. koodi 142) K-pisteeksi kohdan 6. ohjeiden mukaisesti lisäämällä tiedosto <radannimi>.course.hide.1142 maaston kansioon (katso rastinnumero -ohje kohdassa 1).
  • Katso esimerkkiä maaston Astrakan radasta yöviesti ja maaston Koluvuori radasta Viesti.

 

9. Rastin kääntäminen ja siirtäminen - Versiosta 2.3 lähtien rastin voi kääntää ja siirtää (leimaaminen alkuperäisessä paikassa eli paljon ei kannata ilmansuuntien mukaan siirtää) laittamalla maaston kansioon tiedoston nimeltä: <radannimi>.course.rotate.<rastinnumero>. Maalivaatetta voi myös kiertää ja siirtää - tällöin rastin numero on F.
 
Tiedostossa tulee olla neljä tekstiriviä, joissa jokaisella on numero (kokonaisluku). Ensimmäisellä rivillä rastin siirto itä-länsisuunnassa (itä +, länsi -), toisella rivillä siirto pohjois-etelä suunnassa (pohjoinen +, etelä -) ja kolmannella rivillä siirto pystysuunnassa (+ylös, - alas). Perinteisen metsärastipukun korkeus on noin 7 yksikköä. Neljännellä rivillä on rastin kääntökulma (asteina) pystyakselinympäri vastapäivään. Luvut voivat olla myös negatiivisia.
 
Esimerkki. Maaston Nysved radan Iltapika maalivaatetta ja rastipukkia on käännetty, sillä kansiosta löytyy tiedostot Iltapika.course.rotate.F ja Iltapika.course.rotate.999. Maalivaatetta on käännetty 5 astetta vastapäivään ja maalin rastipukkia 45 astetta myötäpäivään (arvo -45). Maalin rastia on myös siirretty 2-mittayksikköä alaspäin (arvo -2).
 
Huom. Simulaattorin versiossa 2.3 on bugi: maalivaatteen siirtymä tulee .999 -päätteisestä tiedostosta, ei .F -päätteisestä tiedostosta kuten pitäisi. Korjataan seuraavaan versioon.
 
 
10. Nopea loppuviitoitus - Versiosta 2.3 lähtien. Maaston radalle voi määrätä suunnistajan juoksuvauhdin viimeiseltä rastilta maaliin viitoitusvauhdiksi, vaikka maaliviitoituksena ei olisikaan käytety simulaattorin valkoista viitoitusta. Tämä tapahtuu lisäämällä maaston kansioon tietosto <radannimi>.course.fastfinish.
 
Esimerkki. Maaston Koluvuori radalla Viesti viimeiseltä rastilta maaliin ei ole koko matkaa simulaattorin valkoista viitoitusta. Radan maaliviitoituksen loppu on toteutettu rakentamalla maaliin ohjaava karsina simulaattorin oranssilla aidalla ja viitoitukset on jätetty vetämättä. Maalisuoralla juostaan kuitenkin viitoitusvauhtia, koska maaston kansiosta löytyy tiedosto Viesti.course.fastfinish.
 
 
 
Lisäohjeet: kysy sähköpostitse!   Laughing

Muut ohjeet

 
Copyright © 2019 Suunnistussimulaattori.net
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.