Päävalikko
Etusivu
Kauppa
Fanituotteet
Uutiset
Ohjeet
FAQ
Tiedostojen lataukset
Keskustelupalsta
Kuvagalleria
Yhteystiedot
Etsi
Facebook
Youtube
Päävideo
Tmi Suunnistussimulaattori
Kilpailutoiminta
Virtuaali-iltarastit
Virtuaaliranki
Reittihärveli
Tarkista tietosi
Ratamestariohje
Harjoituksia
Koppelo GP
Mestaruuskilpailu 2018
Mestaruuskilpailu 2017
Mestaruuskilpailu 2015
Mestaruuskilpailu 2014
Mestaruuskilpailu 2013
Mestaruuskilpailu 2012
Mestaruuskilpailu 2011
Mestaruuskilpailu 2008
Reittihärveli 2017-18
Reittihärveli 2016-17
Reittihärveli 2015-16
Reittihärveli 2014-15
Reittihärveli 2013-14
Reittihärveli 2012-13
Reittihärveli 2011-12
Reittihärveli 2010-11
Reittihärveli 2007-10
Yhteistyössä
Reittihärveli
 SuunnistusNet
 
 

 
Taivastekstuuriohje Tulosta
04.12.2015

Ohje omien taivastekstuurien käyttämiseksi

Suunnistussimulaattorin versiosta 2.3 alkaen ratamestari voi käyttää maastoissa omia taivastekstuureita. Niiden avulla taivaan voi muuttaa haluamansa näköiseksi, vaikka sitten verenpunaiseksi.

Suunnistussimulaattorin taivas on nk. skybox (katso linkki) joka koostuu kuudesta neliönmuotoisesta tekstuurista (png, joista rakennetaan laatikko simulaattorin maailman ympärille. Omat taivaat voivat olla joko maastokohtaisia tai ratakohtaisia.

1. Maastokohtainen taivas - maastokohtaisen kustomoidun taivaan taivastekstuurit laitetaan maaston kansion alle custom-kansioon (esimerkiksi c:\ProgramData\Pulssit\Suunnistussimulaattori\2.3\maps\Koluvuori\custom). Maastokohtaiselle kustomoidulle taivaalle on omat tekstuurit kirkkaalle ja pilviselle säälle sekä yölle että päivälle erikseen. Sumuisella ja sateisella säällä ei ole taivastekstuureja käytössä.

Tiedostojen nimet ovat muotoa, missä sää on joko clear tai cloudy ja yötekstuureille night nimeen mukaan ja päivätekstuureille ei mitään:

 • northsky<sää>[night].png - eli vaihtoehdot ovat: northskyclear.png, northskycloudy.png, northskyclearnight.png ja northskycloudynight.png, sama logiikka pätee alla olevien tiedostojen nimeämisessä
 • eastsky<sää>[night].png
 • southsky<sää>[night].png
 • westsky<sää>[night].png
 • upsky<sää>[night].png
 • downsky<sää>[night].png

2. Ratakohtainen taivas - ratakohtaiset taivastekstuurit laitetaan maaston kansioon. Ratakohtaista taivastekstuuria käytetään sekä kirkkaalle että pilviselle säälle. Muille maaston radoille käytetään joko maastokohtaisia kustomoituja tekstuureita tai simulaattorin oletus taivastekstuureita. Ratakohtaiset tekstuuritiedostot nimetään seuraavasti:

 • <radannimi>.course.northsky.png - eli esimerkiksi Iltapika.course.northsky.png, jos radan nimi on Iltapika
 • <radannimi>.course.eastsky.png
 • <radannimi>.course.southsky.png
 • <radannimi>.course.westsky.png
 • <radannimi>.course.upsky.png
 • <radannimi>.course.downsky.png

Esimerkki: Suunnistussimulaattorin version 2.3 sponsoriversioiden mukana tulevissa maastossa Astrakan radalla Yöviesti, maastossa Koluvuori radalla Viesti ja maastosa Nysved radalla Iltapika on kaikissa käytetty ratakohtaisia taivastekstuureita.

3. Sumun väri - Tähän aiheeseen liittyy vahvasti myös mahdollisuus määritellä maaston tai radan sumun väri. Jos taivastekstuurin väri on kovasti simulaattorin oletustaivaista poikkeava, sumun väriä muuttamalla saadaan maaston sumu sulautuman taivastekstuurin värimaailmaan.

Maastokohtainen sumun väri laitetaan custom-kansioon tiedostoon skycolor.txt ja ratakohtainen maaston kansioon tiedostoon <radannimi>.course.skycolor. Tiedostossa tulee olla viisi riviä:

 • Kolme ensimmäistä riviä kertovat sumun punaisen, vihreän ja sinisen komponentin (RGB, linkki) arvot desimalilukuina välillä 0.0 - 1.0. Käytä pistettä desimaalierottimena.
 • Neljännellä rivillä on syytä käyttää toistaiseksi vain arvoa 1.0.
 • Viidennellä rivillä kerrotaan kuinka korkealle taivastekstuurien horisontti varjostetaan sumun väristä johdetulla värillä. Käytä tässä arvoa väliltä 0.65 - 1.0. Mitä suurempi arvo on, sitä korkeammalle varjostetaan. Kannattaa varjostaa aika korkealle sillä varjostuksen tarkoitus on sopeuttaa kaukana suurimmaksi osaksi sumun peitossa olevat kohteet (esimerkiksi puut) taivastekstuurin horisonttiin eli että ne eivät erottuisi horisontista niin silmiinpistävästi.

Esimerkki: Suunnistussimulaattorin version 2.3 sponsoriversioiden mukana tulevissa maastossa Astrakan radalla Yöviesti, maastossa Koluvuori radalla Viesti ja maastosa Nysved radalla Iltapika on kaikissa käytetty ratakohtaista sumun väriä.Lisäohjeet: kysy sähköpostitse!   Laughing

Muut ohjeet

 
Copyright © 2019 Suunnistussimulaattori.net
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.